Spendeer meer tijd aan de dingen die moeiteloos voor je zijn

- MEI 2021


Je Zone of Genius ontdekken

Ondernemen begint vaak vanuit een passie. Je wilt andere helpen & inspireren met iets wat jij graag doet en jou gelukkig maakt. Super mooi, maar nog beter is als die passie voortkomt uit jouw zone of genius. Hier lees je wat dat is & waarom je die zone wil ontdekken.

The Zone of Genius is een term bedacht door Gay Hendricks en komt uit zijn boek, The Big Leap. Hij praat hier over dingen zoals succes, het vinden en vervullen van je roeping binnen je carrière. Je zone of genius bevat de dingen die voor jou zo moeiteloos en vanzelfsprekend zijn, dat je er eigenlijk misschien niet eens bij stilstaat. Je voelt je ontspannen en kan zonder al te veel nadenken beginnen met creëren. Het gaat hier niet enkel om je passies, maar om je talenten. Dat kunnen ook dingen zijn waar je in de eerste plaats niet veel voor voelt, maar iets waarvan je weet dat je er van nature goed in bent.

De Zone of Genius wordt voorgegaan door nog drie andere zones. Door iedere zone te onderscheiden, krijg je beter zicht op de taken die je kan uitbesteden of waar jij jouw skills kan gaan cultiveren. Als je achterhaalt welke vaardigheden en interesses jou echt onderscheiden, kan je er beter op inspelen en consequent werken om daar beter in te worden. En that my friend, is your golden ticket.

The best way to handle most things in your Zone of Incompetence is to avoid doing them altogether. Delegate them to someone else, or find some other creative way to avoid doing them.

Beau Bergmans mindset coaching business gemoedsrust vrijheid zone of genius

Ik loop nog even met je door de 4 zones: Zone of IncompetenceIn deze zone ben je bezig met iets dat je van nature niet begrijpt of waar je niet bedreven in bent. Zone of competenceIn deze zone doe je waar je efficiënt in bent, maar je realiseert je dat veel mensen daar ook efficiënt in zijn, waardoor je je capaciteiten op geen enkele significante manier onderscheidt. Zone of ExcellenceIn deze zone doe je iets waar je enorm goed in bent. Vaak wordt deze zone gecultiveerd, je oefent veel met deze skills en in de loop van tijd word je er nog beter in. Veel mensen kunnen in deze zone zitten en denken dat ze zich in hun genius zone bevinden. Zone of GeniusIn deze zone profiteer je van je natuurlijke, aangeboren vermogens, in plaats van aangeleerd. Dit is de staat waarin je in 'flow' komt, onophoudelijke inspiratie vindt en niet alleen werk lijkt te bedenken dat onderscheidend en uniek is, maar dat ook doet op een manier die veel verder gaat dan wat iemand anders doet.

Het vinden van je geniale zone vergt wat introspectie. De kans is groot dat je je hele leven al subtiele of minder subtiele aanwijzingen hebt gekregen, maar ze onder het tapijt hebt geveegd. Je geniale zone zal iets idealistisch zijn dat je om verschillende redenen aarzelt toe te geven: het kan een riskante beslissing zijn, het zou betekenen dat je je tijd hebt verspild in je huidige carrière of zelfs opleidingskeuzes of het zou ingaan tegen sociale conventies, enz.

Beau Bergmans mindset coaching business gemoedsrust vrijheid zone of genius

Durf te reflecteren over jezelf Als je niet zeker weet of iets in de zone van uitmuntendheid of de zone van genialiteit valt, stel jezelf dan deze vragen: Do you love it? Zou je er de hele dag mee bezig kunnen zijn met een gigantische glimlach op je gezicht? Levert het ideeën, activiteiten, uitdagingen op waar je je bed voor uit springt in de ochtend en waar je 's nachts vrolijk van wakker ligt? Does it excite you? Komt het je zo gemakkelijk af dat je niet kunt geloven dat iemand je echt zou betalen om het te doen? (Misschien doe je het nu al gratis of underpriced?) Zo ja, dan heb je misschien wel al je geniale zone gevonden. Zo nee, dan kan het in plaats daarvan een zone van uitmuntendheid zijn. Je kunt trouwens ook absoluut succesvol zijn in de zone van uitmuntendheid! Maar om je leven naar een hoger niveau te tillen, kun je niet blijven spelen volgens de regels van anderen. Je moet je eigen pad durven volgen.

Vind je WHYJe why of je doel is waarom je doet wat je doet, en het is ook wat je eindeloze vervulling geeft. Het is die bron van energie die in je zit. Je grootste doel is vaak gekoppeld aan een kernuitdaging die je in je leven hebt overwonnen. Wanneer je anderen helpt diezelfde uitdaging te overwinnen, ervaar je een oneindig gevoel van vreugde voor wat je doet. Om die reden hangt je doel nauw samen met de impact van je werk. Zo wil ik al mindset mentor en business coach mensen helpen dezelfde rust en vrijheid ervaren als ik gevonden heb. Nog op zoek naar je WHY? Ga dan eens even zitten voor de volgende oefeningen: Schrijf de drie belangrijkste overgangen of struggles op die je naar dit moment hebben geleid. Wat was het moeilijkste aan elk? Wat heb je van elk geleerd? Welk werk zou je doen, zelfs als je er niet voor betaald zou worden? Dit is vaak iets wat je gewoon graag doet. Waarom doe je het zo graag? Ons doel is vaak datgene dat ons al een tijdje, zelfs jaren roept, maar we negeren het gewoon omdat het een groot risico lijkt. Wat roept jou?

Je zou nu een beter begrip moeten hebben van jouw zone of genius. Je kan misschien niet 100% van je tijd besteden aan het werken in je zone of genius maar hoe meer tijd je erin doorbrengt, hoe gelukkiger je zal zijn en hoeveel meer rust & vrijheid je ervaart. Als je in deze zone meer tijd wil doorbrengen, moet je misschien 'nee' zeggen tegen dingen die niet bij je passen, taken delegeren of uitbesteden (aan iemand anders zone of genius!) en werken aan zelf beperkende overtuigingen en saboterend gedrag dat u zou kunnen tegenhouden. Wil je daar hulp mee? Dan is het Designated Dream 1:1 coaching traject misschien iets voor jou?

SHARE THIS ARTICLE