Een nieuwe visie over hoe vertragen net goed voor je bedrijf kan zijn

- OKTOBER 2020


Waarom ‘Slow Season’ een voordeel is, deel I

De herfst doet stilaan, maar overduidelijk zijn intrede. Voor mij voelt deze periode altijd een beetje alsof het leven een versnelling lager schakelt. De cyclus van fris, nieuw leven is bijna ten einde en ook de lange zomeravonden worden aan een snel tempo korter. Voor veel creatieve ondernemers valt de herfst samen met hun laag seizoen. Ik vertel je graag waarom Slow Season net een voordeel voor jouw bedrijf kan zijn.

Het zal je misschien verrassen, maar er is eigenlijk heel wat overlap tussen het ritme van de natuur en dat van je onderneming. Net zoals de seizoenen komen en gaan, ervaren ook creatieve ondernemers vaak een eb en vloed in hun werkplanning. Terwijl de ene maand nog overvol zit met projecten en deadlines, kan je workflow een aantal weken later plots op op een veel lager pitje staan. Zo’n periode noem ik een ‘Slow Season’.

De meeste ondernemers zien die leegte in hun planning liever komen dan gaan. Er komt immers niet veel werk en dus bovenal niet veel geld binnen. En dat durft wel eens leiden tot gevoelens van onzekerheid of zelftwijfel. Maar hey, samen komen we daar echt doorheen. Ik wil je tonen waarom ik zo’n believer van een ‘Slow Season’ ben. Er zijn namelijk heel wat voordelen aan verbonden. Als je die eenmaal ziet, zal vertraging ook voor jou een andere betekenis krijgen.

Less mindless hustle, more mindful magic 

Achterhaal de oorzaak van jouw ‘Slow Season’Laten we met een kleine analyse beginnen. Weet je waardoor je een ‘Slow Season’ ervaart? De inzichten die je hierover opdoet, kunnen je namelijk wijzen op opportuniteiten. Laat je ‘Slow Season’ kortom in je voordeel werken. Door tijd te maken voor deze analyse kan je potentieel heel wat quick wins voor je productiviteit én omzet behalen.

Werk aan je bedrijf in plaats van in je bedrijfZolang projecten binnenstromen, is de kans groot dat je 100% op je klant focust. Hierdoor bestaat het risico dat je de lange termijn visie voor je onderneming even uit het oog verliest. Nu het wat rustiger is, heb je daarentegen alle tijd om je bedrijf strategisch onder de loep te nemen. Wat waren je korte en lange termijn doelen en ambities? Zit je op koers? Indien niet, weet je waardoor dat komt en hoe je kan bijsturen? Wees zo eerlijk – en lief – mogelijk voor jezelf. Breng ook eens in kaart hoe je je tijd doorbrengt. Heb je meestal het gevoel dat je het overzicht kan bewaren over alle zaken waar je mee bezig bent? Hoeveel verschillende communicatiekanalen hanteer je? Kost het je veel moeite om info of documenten terug te vinden op je computer? Door jezelf al deze – soms vervelende, ik weet het – vragen te stellen, krijg je in no time een goed zicht op welke zaken in je bedrijf om wat liefdevolle aandacht vragen. Kan je zaken automatiseren of uitbesteden? Misschien zie je nu al nieuwe mogelijkheden voor jou of je bedrijf aan de horizon verschijnen.

slow-season-laag-seizoen-creatief-designer

Pak het onderliggende probleem aanTijdens een drukke periode – je hoogseizoen – botste je mogelijks op limieten of mankementen in of aan de door jou opgezette systemen of workflows. Dit is het perfecte moment om komaf te maken met opgebouwde frustratie hierrond. Optimaliseer je workflow, upgrade je tools of ga op zoek naar een goed alternatief.

Verruim je horizon Wat voor mensen waren je klanten van de afgelopen maanden? Kan je, net zoals Ariadne, een rode draad vinden die hen op de ene of andere manier verbind? Zijn ze je ideale klanten? Analyseer ook je volgers op sociale media. Hoe meer data je verzamelt, hoe beter je je klant leert kennen. Wat zijn goede manieren om je hen vlot te bereiken of je zichtbaarheid te vergroten? Pas bijvoorbeeld een bestaand product of dienst aan om een nieuwe doelgroep aan te spreken.

laag-seizoen-voor-creatieve-designers

Zoek Nieuwe OpportuniteitenNieuwe zaken toevoegen aan je diensten of producten is super, maar laat je niet vangen door het shiny new object-syndroom. Ook je bestaande aanbod is waardevol en verdient aandacht. Misschien kan je dat eens in de kijker zetten in je online of offline etalage?Overweeg ook samenwerkingen met andere ondernemers om bijvoorbeeld een give-away te organiseren. Dit kan een eenvoudige manier zijn om nieuwe ideale klanten te bereiken.

Werk aan grotere, persoonlijke projectenAls wij enigszins op elkaar lijken, is de kans groot dat jij persoonlijke projecten ook te vaak uitstelt wegens ‘te druk’. Een ‘Slow Season’ is echter de perfecte periode om tijd en aandacht te investeren in zaken die jou energie geven. Ik noem het graag kwalitatieve me-time. Hoe wil je die voor jezelf graag invullen?

Leer eens iets nieuw Mocht je niet meteen weten wat je graag met je me-time wil doen, dan is iets nieuws leren of je huidige skills bijschaven altijd een goed idee. Beide zijn niet alleen een waardevolle investering in jezelf, maar hoogstwaarschijnlijk ook in je bedrijf. Je dus niets te verliezen!

SHARE THIS ARTICLE