Mijn pleidooi over waarom je meer dingen zou moeten doen die je gelukkig maken

- NOVEMBER 2020


Waarom reizen goed is voor je efficiëntie

Reizen is één van de dingen die ik het liefst doe. Naast onbekende landen verkennen, nieuwe mensen ontmoeten en mezelf onderdompelen in andere culturen, leert het me namelijk heel wat over mezelf en hoe ik de dingen aanpak. In deze blog deel ik graag met je welke vaardigheden en inzichten ik heb opgedaan en hoe ik ze nog elke dag gebruik in mijn persoonlijk en professioneel leven. Hopelijk kan jij er daardoor ook mee de vruchten van plukken!

Peru was altijd mijn ultieme bucket list bestemming. Toen ik vijf jaar geleden afstudeerde, besloot ik van mijn droom realiteit te maken door een vliegticket naar Peru te boeken. Het was de eerste keer dat ik naar een andere continent zou afreizen en bovendien nog alleen ook. Gedeeltelijk althans, want ik heb me uiteindelijk bij een groep aangesloten omdat al die nieuwigheid toch wat overweldigend was. Desondanks was de ervaring zo fantastisch dat ik reizen vanuit een heel nieuw perspectief ging bekijken. Het smaakte naar meer.

Fast forward to the present. In februari dit jaar heb ik mijn job opgezegd om samen met mijn vriend zes maanden door Zuid-Amerika te gaan reizen. Helaas heeft de Covid-19 pandemie een streep door die plannen getrokken. Hier zit ik nu dus, met een zorgvuldig geresearched en uitgewerkt schema voor een reis van zes maand, te werken aan een blog over het voorbereiden van een lange reis en wat ik daaruit geleerd heb. En verrassend genoeg blijkt dat heel wat te zijn!

"Travel and change of place impart new vigor to the mind." — Seneca

Beau-Bergmans-Virtual-Assistant_travelling-reizen-effecientie

Voor ik uitweid over de praktische zaken, vertel ik je graag nog waarom een lange reis naar een ander continent exact was wat ik nodig had. Ik voelde me namelijk al niet meer op mijn plaats in mijn – intussen, vorige – job. Na heel wat ups en downs en een aantal diepgaande veranderingen op zowel professioneel als persoonlijk vlak, besefte ik dat het enige dat echt kon veranderen ikzelf was. Ik wilde even ver weg zijn van alles wat ik kende, zodat ik opnieuw kon uitzoeken wat ik op professioneel vlak met mijn leven wilde doen. Als gevolg van dat inzicht vertelde ik, redelijk impulsief en heel atypisch voor mijn persoonlijkheid, aan mijn vriend dat ik op een lange reis wilde gaan. Zijn reactie was simpelweg: “Ok, super, laten we dat doen!” WOW! Euhm, ok dan, maar ook, JA!! Ik voelde me geweldig enthousiast nadat ik mijn nieuwe droom met de wereld had gedeeld. Maar meteen daarna ging het strategische, logische, control freak-deel van mijn persoonlijkheid in de tegenaanval. Dat klonk ongeveer zo: “Wat?! Zes maanden?! Waarom zoveel landen!? Ok, ok, we kunnen dit aan, maar we zullen lijstjes en gedetailleerde plannen moeten maken!”

Jep, ik ben mezelf heel vaak tegengekomen. En daar heb ik heel wat aan gehad. Tijd dus om de praktische tips en inzichten die ik leerde van eerdere reizen en het uitwerken van mijn reisplan voor zes maanden met je te delen. Hopelijk helpen deze tips jou ook! Goodbye comfort zoneZodra we onze trip zijn beginnen plannen, werden zowel mijn vriend als ikzelf uit onze comfortzone gepushed. En we hadden ons huis zelfs nog niet eens verlaten. We zijn allebei namelijk heel verschillend in hoe we de zaken graag aanpakken. Ik ben – zoals je intussen al doorhebt -  liefst supervoorbereid op alles, terwijl mijn vriend eerder relaxed, ‘go with the flow’ is.  Een manier vinden om de twee in balans te brengen en compromissen te sluiten, was een interessante – en, ja, soms heel frustrerende – oefening. We leerden daarbij veel over onszelf, maar vooral ook over hoe we onze noden en frustraties het best communiceren.

Beau-Bergmans-Virtual-Assistant_travelling-reizen-effecientie

Ben jij een planner of laat je de dingen op je afkomen? Probeer af en toe eens een nieuwe aanpak, het kan je verrassende en nieuwe inzichten opleveren! Omdat reizen je op zoveel manieren uit je comfortzone haalt, is het voor je hersenen eigenlijk een workout op Olympisch niveau. Je werkt aan je  communicatievaardigheden, leert oude gewoontes af terwijl je je aanpast aan nieuwe omgevingen, je gebruikt allerlei talen, … Omdat niets van wat je doet deel uitmaakt van een routine, moeten je hersenen voor elke taak die ze uitvoeren een puzzel oplossen. Of het nu gaat over de boodschappen doen, een slaapplek vinden, de juiste wegbeschrijving achterhalen of omgaan met logistieke uitdagingen en culturele verschillen. Zodra je – gedeeltelijk – de controle kan loslaten en je eraan kan overgeven, zal je merken dat je ongelofelijk veerkrachtig bent.

Probeer af en toe doelbewust iets nieuws buiten je comfortzone. Het kan een nieuwe wereld aan mogelijkheden voor je openen en je misschien doen inzien dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf dacht! Niet alleen persoonlijk, maar op professioneel vlak is het een plus dat reizen je uit je comfortzone haalt. En vooruitstrevende bedrijven weten dit! Het volledige team van Boomerang (een productiviteitstool waarover ik je meer vertel in mijn blog “Hoe ga je best om met je mailbox”) reist samen omdat dat de creativiteit naar ongeziene hoogtes katapulteert.  De nieuwe omgeving en de vrijheid brengen de werknemers op creatieve ideeën om hun software uit te breiden en te verbeteren. Als dat niet geweldig is, dan weet ik het ook niet meer!

Beau-Bergmans-Virtual-Assistant_travelling-reizen-effecientie

Zo vrij als een vogel Naast een workout voor je brein, is reizen ook een geweldige manier om je geest – en lichaam, uiteraard – de vrije loop te laten. Je zit immers niet langer vast tussen de vier muren van je kantoor. Zonder werkschema dat je moet volgen, heb je bovendien niet langer een vaste dagelijkse routine. Als kers op de taart zorgt een nieuwe omgeving met andere gewoontes om te observeren en je naar aan te passen, voor een extra dosis nieuwe prikkels. Afhankelijk van je karakter vind je dit ofwel geweldig ofwel vreselijk. Ik fluctueer in elk geval tussen de twee! De schoonheid zit hem in het vinden van je eigen balans. Onverwachte zaken zullen elke dag gebeuren – zelfs met een gedetailleerd reisschema! – dus hoe meer je alles met een open geest kunt benaderen hoe relaxter je zal zijn. Een belangrijke levensles die ook opgaat in het dagelijks leven!

Verwacht het onverwachte. Door niet alles vooraf in je hoofd te bepalen, is het makkelijker om je plannen aan te passen of bij te stellen indien nodig. Door constant nieuwe mensen te ontmoeten, wordt het bovendien makkelijker om met nieuwe mensen om te gaan. Omdat ze vaak uit andere culturen komen, ervaar je ook in één klap verschillende manieren om personen en situaties te benaderen. Socializen op reis is dus een ideale manier om je netwerk skills te verbeteren!
Wanneer heb jij voor het laatst iemand nieuw ontmoet? Alleen naar een klein event gaan, zoals een lezing of een workshop, is een ideale manier om nieuwe mensen te ontmoeten.  Dit kan uiteraard ook online!

Doorbreek je routine voor meer focus en resultaat Ik weet dat het niet intuïtief klinkt, maar je bereikt soms veel meer resultaat door je routine te doorbreken dan door ze te volgen.  En dat is net wat reizen met je doet. Simpelweg door op een nieuwe plek te zijn, doorbreek je je routine en dat triggert je creativiteit. Je krijgt nieuwe inzichten want out of the box denken is nu eenmaal makkelijker als je out of je box bent! Omdat je bovendien de hele tijd moet nadenken over wat en hoe je dingen gaat doen (ik noem het puzzels oplossen), ontdek je nieuwe manieren om zaken anders en vaak sneller aan te pakken. Ook ben je meer gemotiveerd om de zaken efficiënt aan te pakken, omdat er nog zoveel andere dingen te doen en beleven zijn. Dat is een heel ander verhaal dan afgeleid achter je bureau zitten en je werk uitstellen omdat je geen zin of inspiratie hebt, nietwaar? 
Probeer je routines eens te doorbreken door bewust nieuwe of andere manieren te proberen om iets te doen of aan te pakken.

Verwacht het onverwachte. Door niet alles vooraf in je hoofd te bepalen, is het makkelijker om je plannen aan te passen of bij te stellen indien nodig. Door constant nieuwe mensen te ontmoeten, wordt het bovendien makkelijker om met nieuwe mensen om te gaan. Omdat ze vaak uit andere culturen komen, ervaar je ook in één klap verschillende manieren om personen en situaties te benaderen. Socializen op reis is dus een ideale manier om je netwerk skills te verbeteren!

Doe wat je gelukkig maakt Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar doe zoveel mogelijk wat je gelukkig maakt. Het maakt je gezonder en energieker. Dat geldt in geval toch voor mij. Of ik nu op reis ben, of er eentje plan, ik merk dat ik er een andere mindset door krijg die mijn innerlijke balans automatisch herstelt.  Door mijn persoonlijk en professioneel leven te beleven met de mentaliteit van een reiziger, voel ik me gelukkiger en meer vervuld. Sinds ik deze inzichten opdeed en ze actief probeer toe te passen – ook voor mij blijft het een practice in progress – heb ik meer veerkracht, voel ik me creatiever en benader ik de zaken veel meer met een open geest.

Ik ben benieuwd te horen welke inzichten jij op je reis opdeed en hoe ze voor meer balans in je leven zorgen. Hebben mijn inzichten je geïnspireerd om iets nieuws te proberen? Laat het me zeker weten zodat we onze wins samen kunnen vieren. You’ll be hearing from me, promised!

SHARE THIS ARTICLE