Een nieuwe visie over hoe vertragen net goed voor je bedrijf kan zijn

- OKTOBER 2020


Waarom ‘Slow Season’ een voordeel is, deel II

In deel II van deze blog duiken we nog een beetje dieper in de mogelijkheden die een ‘Slow Season’ je biedt om in en aan je bedrijf te werken.

Geef je website eens een opfrisbeurtBekijk elke pagina en maak een overzicht van wat je kan weghalen, aanpassen of toevoegen. Met een paar simpele twists and tweaks -  zoals een ander lettertype, kleurenpalet of nieuwe copy - krijgt je website in no time een totaal nieuwe look and feel! Vergeet je blogs en freebies niet. Zijn ze in lijn met je huisstijl? Indien niet, geef ze de makeover die ze verdienen. Het is net alsof je thuis een vaas met verse bloemen op tafel zet of je bed opdekt met frisse lakens.

Naast de buitenkant, is het even belangrijk om ook de binnenkant van je website onder handen te nemen. Een gezonde – lees: werkende – website is cruciaal voor het functioneren van je bedrijf. Is je website beveiligd en zijn je plugins up to date? Zijn er pagina’s die niet langer bestaan of links die niet werken? Verwijderen, want Google is geen fan van 404-pagina’s! En nu het toch over Google gaat: verbeter je SEO-score. Als je wil dat potentiële klanten de digitale weg naar jou vinden, moet je het verkeer naar je website boosten!

Natuurlijk zijn er 100 andere dingen die je kan doen, maar leer tijd maken

Poets je portfolio opJe portfolio is je virtuele visitekaartje. Klanten bekijken het om te zien of er een match is tussen wat zij zoeken en wat jij eerder al maakte. Bereid je voor op een duik in je archief om uit te zoeken wat voor moois je eventueel nog kan uitstallen in je digitale etalage. Voor je daarmee start, raad ik je aan om eerst duidelijk uit te werken wie je ideale klant is. Heb je dat scherp voor jezelf? Perfect, here we go. Wees kritisch over je ouder werk en toon enkel zaken in je portfolio die je unieke stijl weergeven en matchen met je ideale klanten.Als je graag aan iets zou werken wat je nog niet eerder hebt gedaan, creëer dan eens een mockup om te tonen wat je in je mars hebt.

Waardeer de mensen om je heenReviews van klanten op je website of sociale media zijn al-tijd een meerwaarde. Vraag zeker om feedback of een getuigenis nadat je een fijn of waardevol project hebt afgerond. Dat geeft toekomstige klanten een goed beeld van hoe het is om met je samen te werken.Vergeet ook je volgers op sociale media niet. Ze zijn misschien nog geen klanten, maar je weet nooit wie er in stilte een samenwerking met je overweegt. Toon je waardering via inspirerende content, reageer op hun posts en organiseer eens een leuke challenge. De focus ligt natuurlijk niet enkel extern, maar ook intern. Stagiaires, studenten, freelancers of (parttime) vaste medewerkers vormen een essentieel onderdeel van je onderneming. Maak van werkgeluk steeds een prioriteit, want dat zal ook succes van je onderneming bepalen. Aandacht geven aan de kleine dingen maakt vaak het grootste verschil. Je werknemers voelen zich gezien en gewaardeerd als je hen een compliment over hun werk geeft, hen vraagt hoe het met hen of hun familie gaat, een betekenisvolle kaart op speciale momenten stuurt of een leuke activiteit of teambuilding organiseert. Hetzelfde geldt voor je leveranciers, verkopers, enz. Op lange termijn ontwikkel je zo erg fijne zakenrelaties. En wie weet kunnen ze je wel waardevol advies of inzichten bezorgen als je hen om input over je onderneming vraagt.

laag-seizoen-slowseason

Verken mogelijke samenwerkingen of schakel nieuw talent inSamenwerken met anderen voegt waarde én geloofwaardigheid toe aan je diensten en producten. Potentieel bereik je er ook nieuwe klanten of marktsegmenten door. Als kers op de taart kan je je ideeën afvuren en feedback vragen aan iemand die in je gelooft. Ze zouden namelijk niet met je samenwerken als het niet zo zou zijn.

Trek voldoende tijd uit om content te creërenIn het creëren van waardevolle content kruipt heel wat tijd. Bespaar jezelf heel wat tijd – en stress – door al je content voor een bepaalde periode op één tijdstip uit te werken. Noteer vooraf waar je aan plant te werken, wat je gaat lanceren en wat leuk kan zijn om te delen. Alles kan, als het maar een meerwaarde is voor je ideale klant en hij of zij er jou beter door leert kennen. Zet je nieuwe content, vers van de pers, meteen in een handige planning tool voor sociale media. Zo hoef je er later niet meer over na te denken. Last but not least, blokkeer meteen een nieuw tijdstip in je agenda voor je volgende lading content.

ruim-je-werkplek-op

Fris je werkplek opIk weet niet of het voor jou geldt, maar ik werk beter aan een proper en ordelijk bureau. Overheerst momenteel de chaos? Een rustige periode is het perfecte tijdstip om je werkplek klaar te stomen voor een nieuw hoofdstuk. Geef je planten nog eens water en zorg voor een fijne vibe. Je brengt hier heel wat tijd door, dus het is belangrijk dat je je hier goed voelt. Na je fysieke bureau, is het tijd om een frisse blik op je bureaublad te werpen. Van hoeveel bestanden weet jij wat ze bevatten tenzij je ze opent? Heb je ze niet langer dagelijks nodig, versleep ze naar de juiste map … of de prullenbak. Nu het toch over mappen gaat, hoe is je werkcomputer verder georganiseerd? Zorg dat je mappenstructuur logisch en duidelijk is. Eender wie op een gegeven moment iets op je computer moet zoeken, moet in staat zijn om een specifiek document te kunnen terugvinden. Zit de structuur goed? Op naar een volgend cruciaal thema dan: back-ups. Probeer de gewoonte te kweken om regelmatig een back-up van je pc te maken. Je kan ook alles in de cloud – zoals Dropbox of Google Drive – of op een externe harde schijf opslaan. Better safe than sorry!

Durf de stekker af en toe uittrekken Af en toe de pauzeknop indrukken is net zo cruciaal en essentieel voor een gezonde onderneming als ergens 100% voor gaan. Spendeer tijd thuis, in de natuur, met je geliefden of familie. Probeer om af en toe eventjes volledig offline te gaan. Je zal verstelt staan van het effect hiervan op je lichaam en geest. Ze krijgen dan de kans om écht op adem te komen en zich voor te bereiden om er de komende maanden opnieuw tegenaan te gaan.

SHARE THIS ARTICLE