The game changer in ondernemen.

- JULI 2021


Het uitblijven van actie in jouw bedrijf.

Ik stond onlangs eens wat langer stil bij de ‘moeilijkere’ periodes in mijn ondernemerspad. En welke lessen ik daar nu uit kan meenemen naar de toekomst. En als ik eerlijk ben met mezelf is dat ik soms haper op het stukje ‘geïnspireerd actie ondernemen’. Maar ook niet verrassend, want daar zit de transformatie.

Ik stond onlangs eens wat langer stil bij de ‘moeilijkere’ periodes in mijn ondernemerspad. En welke lessen ik daar nu uit kan meenemen naar de toekomst. En als ik eerlijk ben met mezelf is dat ik soms haper op het stukje ‘geïnspireerd actie ondernemen’. Maar ook niet verrassend, want daar zit de transformatie.

Toch is dat de game changer, the holy grail van het ondernemen. Want met alle focus, kennis en strategie van de wereld ben je niets als je het niet opvolgt met actie.  Actie is het verschil tussen blijven dagdromen & dingen werkelijk maken. Het is waarom vele onder ons grootse verwachtingen hebben en ze toch niet weten te bereiken. Alle plannen & ideeën & vision boards in de wereld gaan je niet helpen als er niet mee doet. Het blijft hangen & vaak ook nog in je hoofd.  Such a waste.

En wat voor mij geld, kan ik ook doortrekken naar mijn coachees. Niets leuker dan tijdens onze calls of whatsapp updates stil te staan bij de transformatie en sprongen die gepasseerd zijn. Ik vind het super fijn om mijn kennis te hebben kunnen delen, zodat iemand anders daarmee hun sausje hebben gekruid en stappen hebben gezet die ze eerst niet voor mogelijk hielden. Maar soms zie ik het ook wel eens happeren. Dat ze er niet ‘toe zijn gekomen’, dat die cruciale actie uitbleef.

The more action you take, the more progress you make

Ik ging, maar … en dan komen de ‘excuses’. Nee nee, dit is geen kritiek eh. Ik maak me hier ook nog schuldig aan. Het hoofd is zich komen moeien en ligt als een blok graniet in de weg. Het is te moeilijk, ik kan het niet, het was nog niet goed genoeg, ik denk niet dat het voor mijn doelgroep zo werkt, … Ja lap eh, koekenbak. Zo kan er dus geen transformatie plaatsvinden. We begonnen met zo’n heldere intenties en duidelijke doelen en bijhorende to do’s en dan … niets meer. Platte-strandbal-syndroom noem ik dat. Het werk een gevoel op dat je gefaald bent en zo lekt je energie weg als lucht uit die strandbal. Geen zin meer om er verder mee te gaan.

Jama jama .. Ik trek de focus even terug naar mijn eigen ervaring. Ik voel me tijdens die moeilijkere periodes dus vaak moe. Ik ga piekeren. Misschien moet ik nog maar investeren in een extra cursus? Misschien een webinar meepikken? Seg las ik gisteren geen boekentip? Ja … Nog meer kennis vergaren lijkt dan de volgende stap en ook al sust dat kortstondig mijn onrust, het lost het probleem nog steeds niet op. HET NEMEN VAN CONCRETE ACTIES. En als ik het dan toch doe, dan is het maar van korte adem, versnipperd of niet in lijn met de initiële intenties. En daar, daar zit het hem. Bewust bezig zijn met je plan en er ook naar handelen. Nu zeg je: Beautje … dat weet ik al eh .. Ja, dat geloof ik graag dat je het al weet. Ik weet het namelijk ook, want ik vertel het je nu. En toch … hoe mooi het ook is op papier, het hapert in de uitvoering. Ahnee, want als dat zo was, waren we allemaal gelukkig, succesvol, rijk, zelfzeker, … Maar hoe pak je dit nu aan zodat het toch beter lukt?  I’m so glad you asked.

Ik kom weer even terug bij mijn stokpaardje. Het komt altijd terug neer om dezelfde vraag: WAT WIL JIJ NU ECHT. En leg gerust even de klemtoon op ieder woord in die zin. Want daar draait het om, je motivator. En als je me al even volgt, dan heb je dat antwoord al ergens opgeschreven en anders raad ik je aan dat nu eens neer te pennen. Volg het dan ook maar op met: Wat is ervoor nodig & hoe graag wil je het waarmaken? Dat lees je terug in de moeilijke momenten. Dat is de adem die je nodig hebt om die platte strandbal terug op te blazen.

Ik werk super graag samen met creatieve ondernemers en kan eindeloos luisteren naar hun dromen en ideeën, maar soms lijken ze geplaagd door het ‘struggling artist’ principe. Het lijkt wel alsof creatief zijn, niet gepaard kan gaan met succesvol zijn. En dat idee wil ik graag de wereld uit helpen. Het is niet hun creativiteit die in de weg staat, maar vaak hun mindset & focus.

laag-seizoen-voor-creatieve-designers

Het moet ‘perfect zijn’, de details moeten eerst helemaal goed zitten, waardoor je het maar voor je uit duwt en daarna denk je dat niemand wil betalen voor wat je aanbiedt. En kom je er maar niet mee naar buiten. Nee dearie, zo werkt het niet. Een mooie website, professionele foto’s en een strak marketing plan zijn echt niet onbelangrijk, maar dat mag allemaal niet voorkomen dat je stappen zet. Begin al met wat er ligt en bouw daarop verder. Er is altijd ruimte voor groei & verbetering. Het moet niet perfect zijn, want dat is onhaalbaar. Geniet van het proces dat hoort bij beweging. Want dat perfecte plaatje leeft alleen in jouw hoofd, niet dat van jouw publiek. They’ll never know you changed plans.

Terug naar mijn platte strandbal. Want zo voel ik me dus: leeg gelopen. En ik hoor het om me heen wel vaker. Ik kom zelf uit een burn-out en ben heus niet alleen en ook zonder burn-out, zijn ondernemers soms moe. Maar moe zijn is een teken. Een teken dat je de dingen niet helemaal volgens jouw regels aan het aanpakken bent. Ik geloof namelijk dat alles energie is. En als jij jouw hoofd er laat tussenkomen, is dat waar je energie heen gaat: naar het overdenken, het zoeken naar reden om iets niet te doen, … zolang tot jij er dus niets mee doen. Maar bedenk eens hoeveel er al zou kunnen gebeurd zijn als je niet in je hoofd had blijven zitten maar was gaan doen … Maar als die gedachten zich niet materialiseren in iets echt, kan dat ook niet landen. Het zit maar wat rond te zweven als is iets wat je blijft herbenoemen.

Zorg dus voor focus en een stappenplan met realistische to do’s! En zet die stap.Ik deelde gisteren een post over ‘ the 3 minds’ Ratio, Emotion & Wisedom. En dat is waaruit je geïnspireerd actie neemt.  Het begin bij het gevoel, dat je rationeel ondersteunt en omzet in die actie. En zo elimineer je die stoorzenders. Net zoals je jouw gsm weglegt & notifications mute terwijl je werkt, mute je zo ook alles wat je focus verstoort. Als die excuses bij je opkomen, laat ze maar gewoon passeren. En kan je dat toch niet, durf ze dan uitdagen. Waarom heb ik deze gedachten, geloof ik dat ook echt en hoe kan ik ze ombuigen?

Als coach ben ik vaak een accountability buddy en dat ben ik heel graag, maar vergeet niet dat jij in de eerste plaats een afspraak met jezelf hebt gemaakt. Laat jezelf dus niet in de steek en doe je afspreek eer aan. Desnoods verzin je een beloningsysteem als je toch doorzet.  En begin met 1 stap, 1 to do, 1 actie per dag. That’s all it takes. Er gewoon aan beginnen. De kans is groot als je eenmaal begonnen bent, je na 5 minuten er toch helemaal in zit en doordoet. En als het dan nog niet lukt … Back to the drawing board en uitzoeken waar het schoentje wringt. En als je jezelf betrap op excuses maken en uitstel gedrag … wel ja … tijd om jezelf serieus te gaan nemen. Je bent tot veel meer in staat dan je jezelf credit geeft. Je hebt het al in je om je droom waar te maken. Ik geloof er al in en jij? Wat is jouw volgende actie?

SHARE THIS ARTICLE