Creativiteit is meer dan kunst maken.

- NOVEMBER 2022


Creativiteit vanuit Human Design

Tijdens een coaching sessie stelde mijn klant me de vraag: "Hoe vind ik dagelijkse of wekelijkse inspiratie om nieuwe content te creëren?"

 

Dat leidde tot een heel interessant gesprek over creativiteit, inspiratie, communicatie en Human Design, waarin ik in deze blog reeks voor jou ook het een en ander op een rijtje wil zetten.

 

Het antwoord op haar vraag is niet zo eenduidig, want de ‘hoe’ is namelijk voor iedereen anders. Zeker als je het vanuit Human Design bekijkt, is de uniekheid van jouw energie, vertaald in je chart. We willen zeker zijn dat we al die delen in een logisch verhaal samenbrengen.

 

Voorlopig bestaat deze blog reeks uit 5 delen.

 

In dit eerste wil ik eerst creativiteit als begrip op zichzelf uitlichten.

En vooral waarom ik creativiteit als veel meer dan kunst maken beschouw.

Creativiteit is meer dan kunst maken. Toch hoor ik in gesprekken om me heen nogal vaak termen als schilderen, tekenen, beeldhouwen vallen en daar stopt het rijtje. Alsof creativiteit maar voor een heel exclusief groepje mensen is weggelegd. Maar creativiteit is veel breder en dat wil ik graag duiden.

 

Creëren gaat over de persoonlijke reis die je maakt terwijl je het leven aan het leiden bent. Het gaat om de persoon die je wordt terwijl je de daarbij horende chaos aanpakt, en wanneer je het vertrouwen in jezelf en je werk verliest, maar toch doorgaat. Creativiteit gaat over het proces om iets tot leven te brengen.

Creëren gaat over de emotionele reis die je maakt en het zelfrespect dat je krijgt als je voor jezelf kiest. Als je dapper genoeg bent om jezelf te ontmoeten. Als je overal onzeker over bent en ongeduldig. Wanneer de gehoopte resultaten & reacties uitblijven en het lijkt alsof je tegen de muur praat. Maar je kiest er toch voor om te blijven creëren. Vanuit een diep geloof, vanuit een vertrouwen, vanuit het durven leunen en je te laten dragen.

 

Dat is waar creëren om draait.

"Originaliteit kan alleen ontstaan ​​als je in verbinding staat met jezelf

— het vraagt om absolute eerlijkheid."

Of je nu schildert, in Canva zit te prutsen, foto’s maakt of een bericht schrijft dat viraal gaat op social media verwacht niemand dat je ‘kunst’ zit te maken. Maar je bent wel aan het creëren. Je bent aan het oefenen. Aan het spelen. Aan het ontdekken.

 

En we laten ons nog te vaak tegenhouden door de gedachte dat alle output die we maken, ‘Kunst’ moet zijn. Dus creëren we maar gewoon niet.

 

Uit angst. Voor afwijzing, om misbegrepen te worden, uit perfectionisme.

 

And it’s such a shame. Want ik geloof dat in ieder van ons een artiest leeft. Een kunstenaar. Een performer. Een rasecht showbeest. Een poëet.

Hoe je jezelf noemt is voor mij niet belangrijk. Sterker nog, de titel die je erop wilt kleven doet er niet toe. Dat maakt het weer afgelijnd. Dan voel je de behoefte ontstaan dat je ergens aan moet voldoen. Misschien is dat de 2-lijn in mij, die daar een afkeer voor heeft. ‘Heb je daar een diploma voor?’, ‘Welke opleiding heb je gedaan?’.

 

Nee nee nee. Die dingen doen er niet toe. Maar het creëren, het creëren dat is belangrijk. Werken, spelen en uiten, en falen, en leren, en groeien. Dat is goud.

 

Mijn Spidey Sense is Outer Vision; ik heb een liefde voor esthetiek, kunst & design. Ik hou van mooie dingen. Er is een reden waarom ik voor een job in de mode koos. En ik heb intens genoten van die periode om te mogen observeren hoe mijn collega’s hun creatieve proces er uit ziet. I love it. Zelfs nu, als coach, geniet ik van mee te mogen kijken naar iemand – hun hoofd, hun denken, hun voelen, hun zelfexpressie.

Er zit creativiteit in het opbouwen van een bedrijf, in de wetenschap, in de sport, in zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken. Het proces van creëren zit in koken, bouwen, maken, analyseren, …. Alles wat je kunt zien waar je nu bent, is gemaakt, maar het is niet allemaal kunst.

 

Ik zie op social media hoe de ene ondernemer de andere kopieert, ik zie aan de schoolpoort allemaal tieners die zichzelf willen onderscheiden zich kleden zoals hun klasgenoten om er bij te willen horen, ik lees aanbod na aanbod dat copy-past is van hun business coach.

En ik wil ons daarvan bevrijden, jou inclusief.

 

In een van mijn laatste IG posts schreef ik: ‘Originaliteit kan alleen ontstaan ​​als je in verbinding staat met jezelf — het vraagt om absolute eerlijkheid.’

 

And that is a hill I’m willing to die on.

En waarom ik geloof dat Human Design zo’n mooie tool is om in te zetten, om die eerlijkheid bij jezelf op te zoeken. Om die verbinding met jezelf te herstellen. Om thuis te komen bij jezelf.

 

Zodat jij eindelijk vrij bent, om jouw creativiteit te verwelkomen, omarmen en delen met de wereld.

 

‘cause we need it.

In het volgende deel van deze blog neem ik je mee in “Waarom jouw creatieve proces je onderscheidt.”

 

Als je hulp wilt bij het ontdekken en inzetten van je eigen epische proces voor je werk en bedrijf, kijk dan eens naar mijn Human Design coachingpagina.

SHARE THIS ARTICLE